Follow

SIDN overname / bulkverhuizing - Gehele overname

This article is in Dutch as it will be primarily used by Dutch people. If you need an English explanation of this process, please contact us.

Stap 1) Indienen van de formulieren.
Voor een gehele account overname moeten de volgende 2 formulieren ingevuld en ondertekend worden.

Belangrijk: de ondertekening moet gebeuren door een rechtmatig bevoegde hiertoe. Dit is iemand die zowel in het KvK-register vermeld staat als binnen het DRS-systeem van SIDN opgegeven is als contactpersoon.


Nadat we de formulieren ontvangen hebben, zullen we het verhuisproces in gang zetten op de door jouw gewenste uitvoerdatum.
SIDN rekent hiervoor gemiddeld 2 tot 3 werkdagen.

Stap 2) Financiële verplichtingen SIDN
Zorg ervoor dat er geen openstaande financiële verplichtingen meer aan SIDN bestaan.
SIDN kan een account niet sluiten zolang er openstaande rekeningen zijn.

Stap 3) Vervaldata
Er zijn 2 opties hoe we om kunnen gaan met de verlengdata van de domeinen.
Hieronder beschrijven we de 2 opties. Graag vernemen wij voor de overname welke optie de voorkeur heeft.

Optie 1) Data gelijk laten lopen aan je eigen boekhouding
Stel dat jij je klant per jaar factureert. Dan kunnen we bij de import deze datum uit je boekhouding aanhouden. Voorbeeld: Je factureert je klant op 20 april voor een verlenging van een domein. Op 10 januari voeren we de overname uit. De periode tussen 10 januari en 30 maart is reeds door jou betaald bij SIDN, dit zal niet dubbel gefactureerd worden.
De periode vanaf het moment dat er bij SIDN niet meer betaald is voor het domein t/m de maand waarin het domein verlengd moet worden (datum die jij aanlevert) zullen we bij de import in rekening brengen. (In dit voorbeeld 1 maand)
Daarna gaat de jaarfacturatie in en zullen we ieder jaar op deze datum het domein verlengen.
Het enige wat we hiervoor nodig hebben is een excel lijst met je domeinnamen en je gewenste verlengdatums uit je boekhouding. (formaat: yyyy-mm-dd)

Mocht het lastig zijn om deze gegevens uit je eigen systeem te halen, dan kunnen we ook de rapportage van SIDN gebruiken welke we toegezonden krijgen voor de overname. Hieruit gebruiken we dan de "datum in beheer", dit is de datum waarom de domeinnaam ook ooit bij jullie in het beheer is gekomen en komt in veel gevallen overeen met de datum waarom jullie de klant factureren.

Optie 2) Alle domeinen worden voor een jaar verlengd op het moment dat er bij SIDN niet meer voor betaald is.
Stel dat je op dit moment je account op kwartaalfacturatie hebt staan. Je kiest ervoor om bij de overname alle domeinen in 1x te verlengen voor 1 jaar. Dat betekend dat het moment van importeren er geen registratiekosten gemaakt worden. Als het moment aanbreekt dat het kwartaal over is en de domeinen verlengd moeten worden, dan worden alle domeinen voor 1 jaar verlengd.

Ons advies
Bij de eerste optie worden de registratiekosten over het jaar uitgespreid. Bij optie 2 heb je alle registratriekosten op 1 moment in het jaar. Wij adviseren om de kosten over het jaar te spreiden (optie 1), zodat je cashflow beter verdeeld is en je minder risico loopt dat de domeinen in 1 keer niet verlengd worden wegens onvoldoende saldo, aangezien het bedrag kan oplopen, naarmate de grote van je portfolio.


Stap 4) De import
Bij de import zullen alle klant gegevens 1 op 1 overgenomen worden. Tijdens de import zullen dubbele handels van de import gefilterd worden zodat er per klant slecht 1 nieuwe handle over zal blijven.


Stap 5) Saldo en kosten
Op het moment van verhuizen (optie 1 en 2) dient er een saldo op het account te staan.

Mocht je met aangeleverde data verhuizen (optie 1), dan kan Openprovider op basis van je aantal domeinen een schatting geven hoeveel saldo er nodig is bij het overzetten.
Gaat de voorkeur uit naar verhuizen zonder aangeleverde data (optie 2), dan betaal je de jaarregistratiekosten op het moment dat er voor de domeinen niet meer bij SIDN betaald is. Dit bedrag is zelf eenvoudig uit te rekenen, namelijk volume x registratieprijs.

SIDN rekent € 50 administratiekosten voor het overzetten van het account. Deze kosten berekenen wij door middels je tegoed op je Openprovider account.


Kostenvoorbeeld:

Indien je 200 domeinen wilt overzetten gaan we uit van een benodigd saldo van:
200 domeinen x maandprijs a 0,30* x gemiddeld 6 maanden = € 360
Inclusief SIDN administratiekosten en 21% btw kom je op een gemiddeld benodigd saldo van € 496,-

* in geval van een actief membership.


Overige punten:

 • Let op, de DNSSEC instellingen worden tijdens een verhuizing niet meegenomen. Deze kun je later via het control panel of API weer activeren voor de domeinen. Er zijn twee redenen hiervoor:
  • Allereerst zijn onze instellingen bij SIDN zodanig dat we nooit DNSSEC-gegevens overnemen bij een verhuizing om problemen met incorrecte keys te voorkomen. Wil je bij een normale verhuizing DNSSEC op je domeinnaam, dan geef je in het verhuisproces de meest recente DNSSEC-sleutels mee.
  • Daarnaast, en specifiek voor SIDN-overnames, geldt dat het formaat van DNSSEC-materiaal bij de registry (digests in plaats van dnsKeys) technisch niet in Openprovider geïmporteerd kan worden. Het zal hoe dan ook noodzakelijk zijn om de recente keys door te geven aan Openprovider.
  • Op verzoek kunnen we de DNSSEC-sleutels mee laten nemen door SIDN, maar houd er rekening mee dat ze dan niet in Openprovider staan. Bij de eerstvolgende domeinupdate zal je ze dan mee moeten geven om te voorkomen dat DNSSEC alsnog wordt gedeactiveerd. Let erop dat we voor deze service extra kunnen rekenen omdat de administratieve lasten aan onze kant hoger zijn.
 • Domeinen worden, indien mogelijk, automatisch aan een bestaande nameservergroep gekoppeld. Dit gebeurt uiteraard alleen als de nameservers van het domein exact overeenkomen met de nameservers in een bestaande nameservergroep.
 • Domeinen welke op moment van verhuizen in quarantaine staan, zullen niet meeverhuisd worden.
 • In de whois zal bij .nl domeinen onze anonieme naam: registrar.eu vermeld worden.
  Het is ook mogelijk om bij .nl domeinen zelf als reseller in de whois vermeld te worden. Voor meer informatie over deze optie en hoe je dit kunt instellen vind je hier. Als je dit direct bij de import wilt aanpassen, stuur ons dan de gewenste handle toe.
 • Domeinnamen met .nl control nemen wij mee. De .nl control zal actief blijven. De domeinnaamhouder krijgt bij de overname wel bericht van de wijziging.
 • Domeinnamen met een juridische beperking worden ook meegenomen bij de overname. De domeinnaamhouder krijgt bij de overname geen bericht van de wijziging.

 

Was this article helpful?
0 out of 0 found this helpful
Have more questions? Submit a request

0 Comments

Article is closed for comments.