SIDN overname / bulkverhuizing - Gehele overname

This article is in Dutch as it will be primarily used by Dutch people. If you need an English explanation of this process, please contact us.

Stap 1) Indienen van de formulieren.
Voor een gehele account overname moeten de volgende 2 formulieren ingevuld en ondertekend worden.

Belangrijk: de ondertekening moet gebeuren door een rechtmatig bevoegde hiertoe. Dit is iemand die zowel in het KvK-register vermeld staat als binnen het DRS-systeem van SIDN opgegeven is als contactpersoon. Als het om een verhuizing van meer dan 10.000 domeinen gaat, dient de ondertekenaar tevens in het KvK tekenbevoegd te zijn voor een bedrag hoger dan €50.000.


Deze formulieren kunnen verzonden worden naar accounts@openprovider.com
(Gelieve niet naar de support afdeling)
Nadat we de formulieren ontvangen hebben, zullen we het verhuisproces in gang zetten op de door jouw gewenste uitvoerdatum.
SIDN rekent hiervoor gemiddeld 2 tot 3 werkdagen.

Stap 2) Financiële verplichtingen SIDN
Zorg ervoor dat er geen openstaande financiële verplichtingen meer aan SIDN bestaan.
SIDN kan een account niet sluiten zolang er openstaande rekeningen zijn.

Stap 3) Vervaldata
Er zijn 2 opties hoe we om kunnen gaan met de verlengdata van de domeinen.
Hieronder beschrijven we de 2 opties. Graag vernemen wij voor de overname welke optie de voorkeur heeft.

Optie 1)
Data gelijk laten lopen aan je eigen boekhouding

Stel dat jij je klant per jaar factureert maar bij SIDN altijd voor kwartaalfacturatie hebt gekozen. Dan lopen de vervaldata van SIDN en jouw eigen systeem niet gelijk aan elkaar. Wij kunnen tijdens de import de domeinen synchroniseren en de datum uit je boekhouding aanhouden. Dit doen we met behulp van tussentijdse maandverlengingen (die onzichtbaar zijn voor jou en je klant).

Een voorbeeld ter verduidelijking. Stel je hebt het bepaald domein met de volgende data:

 • Datum waarop je je klant factureert: 2019-10-23
 • Vervaldatum bij SIDN op het moment van de import: 2019-04-18

Wij synchroniseren tot de opgegeven datum, dat is 23 oktober. De huidige vervaldatum is 18 april, dus we verlengen met maandelijkse stappen tot het eerste moment op of na de eerstvolgende 23 oktober. Dat is 18 november 2019, dus we zullen 7x een maandverlenging doen.

De uiteindelijke situatie voor dit domein is dan:

 • Vervaldatum bij SIDN: 2019-11-18
 • Verlengdatum bij Openprovider: 2019-11-16
 • Datum waarop je je klant factureert: 2019-10-23 - maar uiteraard kan je ervoor kiezen om de datum naar je klant weer met Openprovider te synchroniseren.

Op het moment van de import betaal je voor 7 maanden verlenging en de eerstvolgende verlenging die je doet in Openprovider is pas op 16 november.

Een aantal opmerkingen hierover:

 • Als je een datum opgeeft die een jaar in de toekomst ligt, zullen we 12x een maandverlenging doen. Dit is iets duurder dan 1x een jaarverlenging. Daarom adviseren we je om geen data op te geven die meer dan een jaar in de toekomst liggen.
 • De maandverlengingen betaal je op het moment van de import, maar wij zullen bij SIDN elke maand apart verlengen. Om bij het bovenstaande voorbeeld te blijven: als je al op 10 juli het domein opheft of wegverhuist, dan is de vervaldatum bij SIDN 18 juli 2019. Deze datum neemt de nieuwe registrar over. De periode tussen 18 juli en 18 november (4 maanden) waarvoor je al wel betaald hebt, is dan verloren. Wij geven geen restitutie in dergelijke gevallen.
 • Het kan zijn dat de dag van de maand die je opgeeft niet overeenkomst met de dag van de maand die SIDN heeft staan (bijvoorbeeld, ervan uitgaande dat we de import in januari doen: je geeft 14 juli op, SIDN heeft 20 maart staan). In dat geval zorgen we ervoor dat het domein tenminste tot de opgegeven datum loopt. In dit geval wordt er 4 maanden verlengd tot 20 juli. Als we namelijk voor 20 juni hadden gekozen, dan moet het domein verlengd worden voordat jij je klant factureert.


Wil je voor deze optie gaan?
Het enige wat we hiervoor nodig hebben is een lijst met je domeinnamen en je gewenste verlengdata in het formaat yyyy-mm-dd.

Mocht het lastig zijn om deze gegevens uit je eigen systeem te halen, dan kunnen we ook de rapportage van SIDN gebruiken welke we toegezonden krijgen voor de overname. Hieruit gebruiken we dan de "datum in beheer", dit is de datum waarom de domeinnaam ook ooit bij jullie in het beheer is gekomen en komt in veel gevallen overeen met de datum waarom jullie de klant factureren.


Optie 2)
Alle domeinen worden voor een jaar verlengd op het moment dat er bij SIDN niet meer voor betaald is.

Stel dat je op dit moment je account op kwartaalfacturatie hebt staan. Je kiest ervoor om bij de overname alle domeinen in 1x te verlengen voor 1 jaar. Dat betekend dat het moment van importeren er geen registratiekosten gemaakt worden. Als het moment aanbreekt dat het kwartaal over is en de domeinen verlengd moeten worden, dan worden alle domeinen voor 1 jaar verlengd.

Ons advies
Bij de eerste optie worden de registratiekosten over het jaar uitgespreid. Bij optie 2 heb je alle registratriekosten op 1 moment in het jaar. Wij adviseren om de kosten over het jaar te spreiden (optie 1), zodat je cashflow beter verdeeld is en je minder risico loopt dat de domeinen in 1 keer niet verlengd worden wegens onvoldoende saldo, aangezien het bedrag kan oplopen, naarmate de grootte van je portfolio.


Stap 4) De import
Bij de import zullen alle klant gegevens 1 op 1 overgenomen worden. Tijdens de import zullen dubbele handels van de import gefilterd worden zodat er per klant slechts 1 nieuwe handle over zal blijven.


Stap 5) Saldo en kosten
Op het moment van verhuizen (optie 1 en 2) dient er een saldo op het account te staan.

Mocht je met aangeleverde data verhuizen (optie 1), dan kan Openprovider op basis van je aantal domeinen een schatting geven hoeveel saldo er nodig is bij het overzetten. Meestal rekenen we met gemiddeld een half jaartarief per domein; als je een Membership hebt is dat €1,80 exclusief btw.

Gaat de voorkeur uit naar verhuizen zonder aangeleverde data (optie 2), dan betaal je de jaarregistratiekosten op het moment dat er voor de domeinen niet meer bij SIDN betaald is. Dit bedrag is zelf eenvoudig uit te rekenen, namelijk volume x registratieprijs.

SIDN rekent € 51 administratiekosten voor het overzetten van het account. Deze kosten berekenen wij door middels je tegoed op je Openprovider account.


Kostenvoorbeeld:

Indien je 200 domeinen wilt overzetten gaan we uit van een benodigd saldo van:
200 domeinen x maandprijs a 0,31* x gemiddeld 6 maanden = € 372
Inclusief SIDN administratiekosten en 21% btw kom je op een gemiddeld benodigd saldo van € 512,-

* in geval van een actief membership.

Overige punten:

 • Let op, DNSSEC instellingen worden tijdens een verhuizing standaard niet meegenomen. Wil je dit wel, laat het ons dan weten voordat je de verhuizing aanvraagt. Als domeinen eenmaal zonder DNSSEC zijn overgenomen, kunnen we DNSSEC niet eenvoudig meer op een later moment toevoegen.
 • Domeinen worden, indien mogelijk, automatisch aan een bestaande nameservergroep gekoppeld. Dit gebeurt uiteraard alleen als de nameservers van het domein exact overeenkomen met de nameservers in een bestaande nameservergroep.
 • Domeinen welke op moment van verhuizen in quarantaine staan, zullen niet meeverhuisd worden.
 • In de whois zal bij .nl domeinen onze anonieme naam: registrar.eu vermeld worden.
  Daarnaast is het ook mogelijk om bij .nl domeinen zelf als reseller in de whois vermeld te worden. Voor meer informatie over deze optie en hoe je dit kunt instellen vind je hier. Als je dit direct bij de import wilt aanpassen, stuur ons dan de gewenste handle toe.
 • Domeinnamen met .nl control nemen wij mee. De .nl control zal actief blijven. De domeinnaamhouder krijgt bij de overname wel bericht van de wijziging.
 • Domeinnamen met een juridische beperking worden ook meegenomen bij de overname. De domeinnaamhouder krijgt bij de overname geen bericht van de wijziging.
 • In uitzonderlijke gevallen moeten wij een nieuwe handle voor de houder definiëren. Hiervan ontvangt het administratief contact een e-mail van SIDN.
 • In sommige (oude) gevallen heeft SIDN geen e-mailadres van een contact. Hiervoor zullen we jou vragen om een e-mailadres dat we kunnen gebruiken voor al deze contacten. Wij adviseren een role-based adres zoals support@reseller.nl.

 

Was this article helpful?
Additional questions? Submit a request