Waarom ontvangen mijn klanten e-mails over houderwijzigingen van SIDN na een overname?

Een bulkverhuizing (gehele of gedeeltelijke overname) van .nl-domeinen verloopt in principe zonder dat de domeincontacten hierover meldingen ontvangen. "In principe", want er is één uitzondering: in specifieke gevallen moeten wij de contacten van een domein wijzigen naar een nieuwe handle (met dezelfde gegevens). Als dit van toepassing is op het houder-contact, dan gaat er een e-mail van SIDN naar de admin-c.

Een bug in het SIDN-systeem is hier de oorzaak van: zoals je misschien weet, heeft SIDN er bij de introductie van de handles voor gekozen om de handle samen te stellen uit een ID-nummer en een registrar-identifier. Stel dat dat voor de overgenomen registrar ANDER is, en voor ons OPENP. Een handle zal er dan uitzien als ABC000030-ANDER of ABC000030-OPENP.

Het gedeelte voor het streepje is uniek in het systeem van SIDN: ABC000030 dus. Als een domein verhuisd wordt van registrar 1 naar registrar 2, dan gaat de handle mee over en wordt de registrar identifier aangepast.

Een normale verhuizing van een domein met handle ABC012345-ANDER naar ons toe zou dan een nieuwe handle in ons account opleveren ABC012345-OPENP. Het eerste wat wij na zo’n normale verhuizing doen, is een update sturen. ABC012345-OPENP wordt dan vervangen door een nieuwe handle die jullie hebben opgegeven bij Openprovider.

So far, so good. Het probleem is echter dat een SIDN-import read-only is. Wij gaan geen handles overschrijven, want de kracht zit hem er juist in dat jullie niets hoeven aan te leveren!

Stel: in het verleden is eens een domein in een bulkimport meegekomen waar ABC000030-(iets) in gebruik was. Dit is ABC000030-OPENP geworden, bijvoorbeeld op naam van “ABC Company B.V.” met e-mailadres info@abccompany.nl.

Toen kwam jullie import, met daarin óók domeinen met handle ABC000030-(iets), bijvoorbeeld op naam van “Abcoudense Voetbalvereniging”. In plaats van kopiëren, afbreken of waarschuwen, heeft SIDN gewoon besloten dat deze handle al bij ons bestaat en niet wordt gekloond of iets dergelijks. Het domein dat bij jullie op ABC000030-ANDER stond, heeft na het overnemen opeens het bij jullie
onbekende bedrijf “ABC Company B.V.” in de whois staan (maar dit kan ook beperkt zijn tot een ander e-mailadres, telefoonnummer of adres).

Om deze reden vangen wij dergelijke conflict-handles af, en vervangen we ze door een nieuwe handle met de gegevens zoals die in jullie SIDN-account bekend waren. Die gegevens halen we uit jullie SIDN-rapportage "Handles Extended".

Het is niet mogelijk om van tevoren te bepalen of dit op jullie accountovername van toepassing zal zijn. Uit ervaring kunnen we zeggen dat het meestal om 'enkele' domeinen gaat, ergens tussen 0,1% en 0,5%. Dit hangt echter af van het specifieke portfolio. Op verzoek kunnen we achteraf een lijst sturen voor welke domeinen een houderwijziging is uitgevoerd.

Was this article helpful?
Additional questions? Submit a request